Informatie
Wilt u op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?
Ervaringen gebruikers
Kim Straver;
Kim Straver is grotendeels bedgebonden. Zij was testpersoon voor het handtoilet en gaf scores voor het gebruikersgemak. “Gezonde mensen staan er niet bij stil hoe afhankelijk je bent als je niet zelf naar het toilet kunt. De ontwikkeling is steeds meer dat je ‘op commando moet plassen’ of luiers moet dragen. Terwijl je op dat gebied volledig normaal functioneert. Het handtoilet is een superding voor mij. Ik kan het alleen of met minimale hulp gebruiken. Daardoor heb ik minder zorg nodig en ervaar ik veel meer vrijheid.”
Azora december 2015;
Eindelijk een oplossing in zicht……………………………
Mw. T. (82) zie ik regelmatig op mijn spreekuur vanwege depressieve klachten. Een vitale vrouw, altijd in de weer. Zorgde ook nog voor een zieke buurman en hielp haar kinderen waar ze maar kon. Zocht afleiding in haar tuin als ze verdriet had, nadat haar man was overleden. Totdat ze werd getroffen door een CVA. Ze werd opgenomen op een afdeling voor chronisch somatische zorg toen ze was uitgerevalideerd en rolstoelgebonden bleef.
Vaak vertelt ze dat ze het meest moeite heeft met de afhankelijkheid. Vooral het toiletbezoek is heel confronterend. Verzorgenden hebben niet op elk moment van de dag tijd en als ze haar op het toilet hebben geholpen heeft ze het idee dat het dan ook moet gebeuren, omdat ze anders voor niets al die moeite hebben gedaan en ze misschien over een half uur weer moet vragen. Zich “incontinent gedragen” kan ze niet. Dat vindt ze beschamend.
Mw. T. is niet de enige cliënt met dergelijke klachten. Regelmatig spreek ik cliënten die de ervaren afhankelijkheid, met name tijdens het toiletbezoek het moeilijkst vinden aan hun huidige situatie. Verdriet, zelfs depressiviteit, maar ook obstipatie, urinewegproblemen en onnodige incontinentie zijn het gevolg.
Voor verzorgenden levert het toiletbezoek van de cliënten dagelijks hoge werkdruk; je helpt iemand met douchen en ondertussen belt iemand anders dat ze nodig moet plassen. Resultaat; een spagaat, omdat je nu eenmaal deze twee dingen niet tegelijk kunt doen en ze ook beide eigenlijk niet uitgesteld kunnen worden. Met de Ureka lijkt er een oplossing in zicht! Niet alleen voor mw. T., maar ook voor mw. R. op de revalidatieafdeling; ze heeft heimwee en slaapt erg slecht in deze, voor haar vreemde omgeving. Ze zou thuis verder kunnen revalideren, eventueel met dagbehandeling, maar kan nog niet naar huis, omdat ze de transfer naar het toilet nog niet kan maken. Deze onplanbare zorg kan de thuiszorg niet bieden. Als mw. R. hier leert om te gaan met de Ureka kan ze snel naar huis, zodat ze in haar eigen vertrouwde omgeving in elk geval beter slaapt en wellicht ook sneller revalideert.
De Ureka is een veelbelovend product, dat zowel de fysieke gezondheid alsook het mentaal welbevinden van mensen kan verbeteren. Bovendien kan de Ureka de werkdruk voor hulpverleners in de zorg aanmerkelijk verminderen.
drs. H.H. Veldhuis-Legters, ouderenpsycholoog Azora
Reactie Josee van Dijk;
In het jaar 2015 heb ik twee heupoperaties ondergaan en heb hierdoor de ervaring met het handtoilet mogen mee maken.
Mijn eerste heupoperatie was in het begin van het jaar 2015 waarbij in principe alles volgens plan verliep en ik na 4 dagen na de operatie ontslagen werd uit het ziekenhuis. Eenmaal thuis had ik veel hinder van het revalidatieproces. In het begin was het moeilijk en zeer pijnlijk om de transfers te maken van bed of de bank naar het toilet. Omdat ik van jongs af aan een beschadiging heb in mijn bekken heb ik een grote drang tot uineren, circa 15 keer per dag. De eerste 3 tot 5 weken na mijn heupoperatie waren verschrikkelijk. Ik moest met de toiletgang steeds vaker hulp vragen aan mijn mantelverzorgster of thuishulp. Ik voelde me op dit front afhankelijk van derden en had geen regie meer over het urineren zonder hulp.
De tweede heupoperatie in oktober 2015 verliep hetzelfde als de eerste operatie in 2015. Maar het grote voordeel nu toen ik thuis kwam, ik had de beschikking over een handtoilet! Ik was ontzettend blij met het handtoilet. Ik kon mijzelf moeilijk bewegen maar dat hoefde ook niet met het handtoilet. Het handtoilet is gemakkelijk te gebruiken en ik kon blijven liggen. Het allerbelangrijkste voor mij was dat ik de transfer niet hoefde te maken naar het toilet, ik niet afhankelijk was van derden en zelf regie had over deze handeling.
Later toen ik weer in mijn eigen bed lag op zolder was het handtoilet ook een uitkomst aangezien ik in de nacht 5 tot 7 keer moet urineren. Met het handtoilet naast het bed kon ik blijven liggen! Eigenlijk hoefde ik niet volledig wakker te worden doordat de handelingen een automatisme gingen worden. Het handtoilet was voor mij écht een uitkomst. Ik was er erg blij mee...
Josee